Membraanfilters

De membraanfilter van WaterShield bestaat uit een bundel hollevezelmembranen of exclusieve keramische patent in een buis. De ruimte tussen de membranen en de buis wordt hermetisch afgesloten met epoxyhars of geoptimaliseerde lijm voor drinkwater.

Doordat de membranen maar een lage drukval nodig hebben, kan de filter erg compact gemaakt worden. Dat maakt hem bij uitstek geschikt aan het gebruikspunt.

Filtratietechnieken:

WaterShield past twee filtratietechnieken toe:

Bij de ’Dead End’ Filtratietechniek (zie fig. 1) stroomt het water van buiten naar binnen. De uitgefilterde deeltjes en bacteriën blijven achter in de poreuze membraanwand. Die slibt daardoor langzaam dicht. Wanneer het debiet (doorstroomsnelheid) afneemt, moet de filter vervangen worden.

Deze techniek passen we hoofdzakelijk toe in de Legionellaveilige douches, In Line filters en tapkraan filters

In de ’Forward Flush’ Techniek (zie fig. 2) wordt het membraan van binnenuit aangestroomd. De uitgefilterde deeltjes, bacteriën en virussen worden aan de binnenkant tegengehouden. Bij deze techniek is het mogelijk de stroom om te keren waardoor het gefilterde, zuivere water de binnenkant van het membraan schoonspoelt. Het vuil wordt onderaan afgevoerd.

Zuiveringsnormen:

De WaterShield membraanfilters voldoen aan de hoogste zuiveringsnormen. De Ultra-Filtratie membranen voldoen zelfs aan de hoogste standaard ter wereld. Dat zijn de US EPA criteria voor micro-biological water purifiers, nl > 6 log (99,9%) voor bacteriën en > 4 log (99,9%) voor virussen. (Zie ook: Het belang van Veilig Water).

Levensduur van de filter:

Er bestaan brede en onvoorspelbare variaties in de aard en concentratie van microdeeltjes in water. Daardoor is de levensduur van een filter afhankelijk van lokale wateromstandigheden en het al dan niet aanwezig zijn van voorfiltratie.

Figuur 1 – Filtreren aan het eind waar het nodig is.
Filtreren aan het eind waar het nodig is.
Figuur 2 – Forward Flush Filtratie
Forward Flush Filtratie

Membraamtechnologie

WaterShield gebruikt een super efficiënt:

 • hollevezelmembraan dat door een unieke mix van polymere en minerale componenten extreem hydrofiel en uiterst poreus is, met daarbij een consistente poriegrootte in de scheidende laag. Daardoor is een hoog debiet gegarandeerd bij een geringe drukval bij zowel micro- als ultra filtratie, met als bijkomend voordeel lage energiekosten.

Dit membraan voegt een voordeel van lage energie filtratie toe. Dit alles leidt tot een eindresultaat van lage energiekosten.

De capillaire membranen van WaterShield hebben volgende eigenschappen:

 • Asymmetrische microporeuze structuur.
 • Inwendig gladde structuur, 1mm doorsnede.
 • Hoog debiet bij lage druk.
 • Zeer consistente poriestructuur:
 • microfiltratie 0,1 – 0,15 µm (micron max)
 • ultrafiltratie 0,01 – 0,02 µm (micron max)
 • Hoge porositeit (85 %).
 • Permanent hydrofiel met een inert oppervlak, waardoor stoffen niet absorberen en het membraan gemakkelijk te reinigen is.
 • Bestand tegen inwendige en uitwendige druk van 1.5 tot 25 Bar.
 • Bestand tegen disinfectie met chloor.

 

Capillaire (hollevezel) membranen
Capillary (hollow fiber) membrane
Doorsnede van een capillair membraan (156x)
Cross section of a capillary membrane
Buitenkant van een capillair membraan (5000x)
Exterior of a capillary membrane

Membraamtechnologie algemeen

Algemene informatie

Membranen kunnen op basis van hun filtratie-eigenschappen ingedeeld worden in 4 categorieën:

 1. Microfiltratie, bereik 0,1 – 1 micron (1 micron (µm) = 1/1000 mm)
 2. Ultrafiltratie, bereik 0,001 – 0,1 micron
 3. Nanofiltratie, bereik 0,0001 – 0,001 micron (0,001 micron = 1 nanometer (nm))
 4. Omkeerosmose, bereik < 0,0001 micron

Naarmate de poriën kleiner worden, is er meer druk nodig om het filtratieproces op gang te brengen. Ook de oppervlakte-eigenschappen van het membraan spelen een grote rol. Bij een hydrofoob (waterafstotend) oppervlak zal er meer druk nodig zijn dan bij een hydrofiel (wateraantrekkend) oppervlak.

Microfiltratie en ultrafiltratie filteren deeltjes uit het water. Nanofiltratie en omkeerosmose veranderen de chemische of ionische samenstelling van het water, zoals bijvoorbeeld de verwijdering van mineralen.

Filtratiespectrum:

Watershield Filtratiespectrum

conformiteit met Medische apparaten

Conformiteit met Medische apparaten ISO 13485:2003 en richtlijn 93/42/CEE

De fabricage van de filters is gebaseerd op de normeisen van ISO 13485:2003 Medische apparaten, handhaving van kwaliteit. Reglementaire eisen conform aan de richtlijn 93/42/CEE met betrekking tot medische apparaten.

Alle samenstellende delen van de producten zijn geselecteerd conform de aanbevelingen van de Food & Drug Administratie (FDA), zoals de wettelijke code voor producten die in aanraking komen met voedingsmiddelen voorschrijft. De producten zijn medische apparatuur Klasse Ⅰ en hebben de vermelding CE volgen de eisen van de regelgeving. Het plasticmateriaal ABS dat wordt gebruikt, beantwoordt aan de eisen van Europese Farmacie – Editie 5, hoofdstuk 3.2.2 “Verpakkingen en sluitingen van plastic voor farmaceutisch gebruik US-USP VI” – en het materiaal is getest op biologische reactiviteit. De holle vezels van de microfilters zijn geselecteerd op grond van de kwaliteitsgaranties ACS en NSF61 en in het proces van het verkrijgen van CE- Medical (zie link), NSF 42, 53, 401 & 177 certificaten normen.

De producten WS2013PRO en WS2014PRO zijn afzonderlijk getest om de goede staat van het membraan en de waterdichtheid van het apparaat te waarborgen. De filters bevatten een bacteriologische component die het verspreiden van micro-organismen op de oppervlakte van het product en de kans op besmetting achteraf met 99% reduceert.

Het product bevat geen latex!

Materialen en overeenkomsten
Mambranen Holle vezel: Polysulfon gebruikt in onze membranen met ACS & NSF61 overeenkomsten
Keramisch: in het proces van het verkrijgen van CE- Medical (zie link), NSF 42, 53, 401 & 177 certificaten normen
Harsmateriaal voor potting & geoptimaliseerde lijm voor drinkwater Medische kwaliteit Polyurethaan wordt gebruikt in onze membranen met ACS & NSF61 overeenkomsten